ANEMIA penyebab kepada HB rendah

TAHUKAN anda?


Penyakit Anemia penyebab kepada HB rendah?

Bagaiman ia boleh terjadi?

Adakah ibu-ibu diluar sana telah mengetahui bahawa Anemia penyebab kepada HB rendah?

Anemia terjadi apabila berlakunya Penghancuran Sel Darah. 

Dalam keadaan yang tertentu, gejala penghancuran berlebihan sel darah merah boleh mengakibatkan penurunan jumlah hemoglobin.

Di Negara kita, 35 peratus wanita hamil mengalami anemia ringan dan kebanyakannya kaum India dan Melayu manakala 47.5 peratus wanita luar bandar disahkan anemia ketika lawatan antenatal pertama.

Wanita yang mengalami risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri semasa hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi paras darah mereka.

Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan bagi memastikan kelangsungan hidup. Namun apabila sel darah merah kurang daripada paras normal (kurang daripada 12-15 mg/dl), wanita itu menghadapi risiko anemia paling umum iaitu kekurangan zat besi.

Kekurangan zat besi akibat diet tidak seimbang, penyerapan rendah, kesan sampingan ubat tertentu, genetik misalnya penyakit talasemia, kehilangan banyak darah terutama akibat haid dan kehamilan.

Terdapat juga faktor lain penyebab anemia iaitu pengambilan gizi yang tidak seimbang, hemoglobinopathy (keganjilan hemoglobin dalam darah), kehilangan darah akibat ulser perut dan buasir serta parasite.

Seorang wanita yang hamil memerlukan zat besi tambahan bagi menghasilkan lebih banyak darah untuk menampung keperluan diri dan juga bayi. Wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi iaitu tambahan daripada 15 kepada 27 mg/dl sehari.

Wanita hamil perlu diingatkan jika tidak dibendung Anemia boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, berat badan bayi rendah dan meningkatnya risiko kematian ibu.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anemia kekurangan darah juga menjadi penyebab keganjilan perangai terhadap anak, lemah tahap pembangunan mental berbanding rakan sebaya.

Anemia semasa hamil boleh ditentukan melalui proses diagnosis yang bermula dengan menentukan tahap hemoglobin dalam badan melalui ujian darah.

Ujian darah perlu dilakukan sebelum merancang kehamilan namun ramai wanita hanya berjumpa doktor apabila sudah mengandung dan disahkan mengalami anemia ringan semasa ujian darah dijalankan.

Bagi wanita hamil, pemeriksaan hemogblobin darah menjadi saat sukar bagi segelintir bakal ibu, bimbang jika tidak melepasi tahap normal ibu hamil iaitu lebih 11g/dl.

Justeru, bagi menambah zat besi apabila sedang cuba mengandung, semasa dan ketika menyusukan bayi, wanita digalakkan meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijiran penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan serta tauhu.

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pengambilan pil zat besi tambahan bagi merawat anemia dan ibu hamil boleh memilih rumusan sesuai tubuh khususnya bagi yang sukar menerima rasa logam pil zat besi dan mereka berdepan kesan sampingan seperti sembelit.

Vitamin C mampu meningkatkan serapan zat besi manakala teh, kopi dan produk tenusu pula merencatkan serapan jika diambil bersama zat besi tambahan.

Oleh sebab itu sebaik-baiknya pengambilan pil zat besi tambahan diambil secara berasingan dengan teh, kopi dan produk tenusu serta kalsium iaitu sekurang-kurangnya satu hingga dua jam sebelum.

Pengambilan makanan kaya zat besi dan pil tambahan hendaklah diteruskan sehingga ibu berhenti menyusukan bayi atau sehingga enam bulan selepas melahirkan.

Berdasarkan saranan dan info yang disampaikan oleh Dr Premitha di atas, Shaklee telah menyediakan beberapa supplemen yang boleh membantu ibu-ibu yang hamil mengatasi masalah Anemia ini dengan pengambilan TIGA supplemen iaitu VITA-LEA, VITA-C dan juga ESP.

Jom kita baca kebaikan ketiga-tiganya..







VITA-LEA

Sebagai penambah tenaga segera ~ memberikan kecergasan pada tubuh da kekuatan mental, justeru dapat membantu sistem memori dan fokus kepada pembelajaran serta pekerjaan seharian.

Sebagai pelengkap nutrisi ~ sangat baik kepada individu yang tidak mengamalkan pemakanan secara seimbang seperti pengambilan sayur yang berlebihan yang tidak seimbang dengan protin, sebagai contoh vegetarian dan anemia.

Memberikan keupayaan dalam sistem produktif ~ Amat sesuai untuk remaja yang sedang membesar.

Meningkatkan metabolisma ~ Sebagai pembantu di dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.

Elemen penting pada sel tubuh ~ Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon. Juga menjaga kesihatan tirod.

Melindungi Organ ~ melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.


* VITA-LEA sangat sesuai untuk ibu-ibu yang baru bersalin sebagai penambah tenaga segera serta memulihkan kesihatan dalam tempoh yang singkat jika dibandingkan dengan vitamin yang lain.


VITA-C 





Bagaimana Vita-C bertindak?

1) Membentuk Kolagen
Ia merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi,     rangka dan tulang rawan. Oleh itu ia mampu mempertingkatkan kedut dan     menghalang otot dari menjadi lembik.

2) Memperbaiki Simptom Pendarahan
Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

3) Peningkatan Sistem Imun
Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, serta membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman. Ia juga mampu membantu mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Apa yang menarik ia turut berfungsi untuk menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selsema.

6) Memperbaiki Insomnia
Dengan menganbil Vit-c secara konsisten, ia boleh membantu menyelesaikan masalah insomnia, stress serta masalah-masalah berkaitan mental seperti murung dan resah.

7) Mengekalkan Kolestrol yang sihat.
Vit-C ini mampu membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengeklakan kapilai darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah serta pendarahan dalam otak dan gusi.


ESP



Kandungan ESP

  • Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino. ESP adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur.
  •  Protein kacang soya adalah 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.
  •  Kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39; menjadikan ia sangat sesuai juga kepada penghidap kencing manis. G.I yang rendah memecahkan gula perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda.
  • Mengekalkan paras gula yang rendah dalam badan anda amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan jangka panjang.

  •  Energizing Soy Protein adalah rendah lemak, tiada kolesterol. Tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia. 
  • Kandungan protein yang tinggi membantu dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta merupakan komponen utama hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi.
   

Kebaikannya:

  • Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. 
  • Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi Kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  • Untuk wanita yang cantik-cantik di luar sana, ESP  juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  • ESP Boleh menjadikan kulit berseri dan anjal  dengan cara merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.
  • Pemberi tenaga segera kepada tubuh badan dengan cara membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  • Energizing Soy Protein mampu memulihkan pigmentasi. melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles. Juga boleh memperbaiki memori, menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.
Menarik kan topik anemia penyebab kepada HB rendah ini?
Semoga ia mendatangkan manfaat kepada kita semua.. :)

Untuk sebarang info, pertanyaan dan konsultasi info, hubungi:

No comments:

Post a Comment