BAU BADAN TENGIT YANG MERIMASKAN?




Ramai di Antara kita yang tidak menyedari mereka mempunyai masalah bau badan yang kurang menyenangkan atau lebih tepat bau badan tengit yang membimbangkan. 

Walaupun telah menggunakan deodoran dan minyak wangi suku botol, namun ia tidak bertahan lama. Bau badan tengit masih menganggu konsentrasi kita dalam melakukan tugas-tugas di tempat kerja.

Ini akan jadi lebih terus setelah pulang makan tengah hari di restoran di luar pejabat atau tempat kerja yang tidak mempunyai penyaman udara @ air cond. Rakan sekerja atau teman rapat pula kadang-kadang tidak mahu memberitahu kerana tidak mahu mengecilkan hati. Ya, bau badan yang tengit adalah sesuatu yang sensitif!!

Sampai bila nak biarkan ianya berlarutan? Pernahkah kita tahu apa punca bau badan yang tengit ini? Apa sebabnya ia menjadi begitu?

Mari kit abaca beberapa artiket yang diterbitkan dari akhbar Utusan Malaysia dan beberapa akhbar yang lain. Jom…

Punca:

Pencernaan Tak Sempurna Antara Punca Ketiak Berbau

Ada dua jenis kelenjar menghasilkan peluh, pertama kelenjar Eccrine dan kedua kelenjar Apocrine. Kelenjar Eccrine bertangungjawab terhadap proses berpeluh yang mana ia bersambug terus hingga permukaan kulit untuk menghasilkan peluh. Ia bertujuan mengawal suhu badan selain membuang bahan-bahan buangan seperti urea, sodium, kalsium, atau elektrolit.

Pakar Perubatan Dermatologi Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr. Noraziah Abd Kadir Jailani, menjelaskan peluh melalui kelenjar Eccrine sifatnya tulen, jernih seperti air dan tidak menghasilkan bau kerana akan terus keluar ke permukaan kulit dan meluap. Kelenjar Apocrine pula merembeskan cecair yang lebih likat dan agak keruh serta menimbulkan masalah jika ia lebih banyak dari kelenjar Eccrine.

Kelenjar Apocrine ada pada bahagian tubuh yang banyak folikel rambut seperti ketiak serta tempat sulit seperti kemaluan. Kelenjar ini mengandungi sebum, bahan berlemak di mana peluh dirembeskan. Sebum pula bahan organic yang tersimpan dalam kelenjar Apocrine. Di sini lebih mudah untuk bakteria memecah masuk protein dalam rembesan peluh, tidak seperti kelenjar Eccrine. Apabila protin dipecah masuk dalam peluh oleh bacteria, ketiak atau kaki mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya di tukar ke dalam bentuk sisa buangan ataupun toksin. Toksin ini disingkirkan sekiranya ginjal, hati dan saluan penghadaman usus berfungsi dengan baik.

Atas sebab tertentu seperti sembelit, sekiranyan system pencernaan tubuh tidak berfungsi dengan betul, toksin ini boleh kekal dalam tubuh. Individu yang punya masalah ini dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk. Makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.

Banyak minum kopi atau minuman berkafein dan makanan berempah yang mengandungi bawang dan bawang putih juga berpotensi menyebabkan bau pada ketiak, tidak kira lelaki atau wanita. Punca lain bau badan termasuk masalah ginjal, hati, hypoglycemia (kurang gula dalam darah), jangkitan kuman, kencing manis dan tiriod. Ia dikesan apabila individu yang pada mulanya tidak punya masalah bau, tiba-tiba mengalami perubahan bau badan yang mengaggu. Bau badan juga disebabkan oleh faktor genetic dah kelenjar yang sangat aktif.



Antara artikel lain yang turut bermanfaat adalah:-

Bau ketiak yang tengit Lebih memalukan jika rembesan peluh mengganggu orang lain

Masalah ketiak dan kaki berbau memang merisaukan. Lebih memalukan apabila ia mengganggu orang lain. Hakikatnya semua orang punya bau badan yang tersendiri kerana ia berpunca daripada proses perpeluhan. Berpeluh adalah sebahagian daripada proses tubuh dan kita perlu faham mengapa tubuh menghasilkan peluh.

Ada dua jenis kelenjar menghasilkan peluh, pertama kelenjar Eccrine dan kedua kelenjar Apocrine.
Kelenjar Eccrine bertanggungjawab terhadap proses berpeluh di mana ia bersambung terus hingga permukaan kulit untuk menghasilkan peluh. Ia bertujuan mengawal suhu badan selain membuang bahan-bahan buangan seperti urea, sodium, kalsium atau elektrolit.

Pakar Perubatan dan Dermatologi Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Noraziah Abd Kadir Jailani, menjelaskan peluh melalui kelenjar Eccrine sifatnya tulen, jernih seperti air dan tidak menghasilkan bau kerana akan terus keluar ke permukaan kulit dan meluap.
Kelenjar Apocrine pula merembeskan cecair yang lebih likat dan agak keruh serta menimbulkan masalah jika ia lebih banyak dari kelenjar Eccrine.

Kelenjar Apocrine ada pada bahagian tubuh yang banyak folikel rambut seperti ketiak serta tempat sulit seperti kemaluan. Kelenjar ini mengandungi sebum, bahan berlemak di mana peluh dirembeskan. Sebum pula bahan organik yang tersimpan dalam kelenjar Apocrine.
Di sini lebih mudah untuk bakteria memecah masuk protein dalam rembesan peluh, tidak seperti kelenjar Eccrine. Apabila protin dipecah masuk dalam peluh oleh bakteria, ketiak atau kaki akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin. Toksin ini disingkirkan sekiranya ginjal, hati dan saluran penghadaman usus berfungsi dengan baik.

Atas sebab tertentu seperti sembelit, sekiranya sistem pencernaan tubuh tidak berfungsi dengan betul, toksin ini boleh kekal dalam tubuh. Individu yang punya masalah ini dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk. Makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.

Banyak minum kopi atau minuman berkafein dan makanan berempah yang mengandungi bawang dan bawang putih juga berpotensi menyebabkan bau pada ketiak, tidak kira lelaki atau wanita.

Punca lain bau badan termasuk masalah ginjal, hati, hypoglycemia (kurang gula dalam darah), jangkitan kuman, kencing manis dan tiroid. Ia dikesan apabila individu yang pada mulanya tidak punya masalah bau, tiba-tiba mengalami perubahan bau badan yang mengganggu. Bau badan juga disebabkan oleh faktor genetik dan kelenjar yang sangat aktif.
Punca kaki berbau tidak banyak beza dengan bau badan. Selain kaki yang kuat berpeluh, bau kaki juga disebabkan memakai kasut atau sarung kaki yang tiada pengalihan udara sempurna dalam tempoh yang lama. Memandangkan kaki manusia dilitupi kelenjar peluh tebal, peluh pada kaki boleh bercampur dengan bakteria pada permukaan dan menghasilkan bau.

Bulu pada kaki terutama pada ibu jari mampu menyumbang kepada bau yang lebih pekat dengan menambah jumlah permukaan di mana bakteria boleh membiak. Bau kaki boleh dirawat dengan memilih kasut terbuka dan stokin dari bahan semula jadi seperti kapas dan bulu biri-biri.

Pastikan kaki sentiasa kering, guna talkum untuk kaki, jangan guna kasut yang sama dan elakkan tekanan emosi dengan melakukan senaman meditasi seperti yoga.
Antara cara merawat dan mengawal masalah bau ketiak pula ialah penggunaan cecair pencuci mengandungi 3 peratus hidrogen peroksida, menyembur pewangi dan penyembur anti peluh. Jika terlalu serius, pembedahan membuang kelenjar Apocrine pada tempat bermasalah boleh dilakukan selain laser serta suntikan botox.

Info: Cara mengawal bau badan

Kerap mandi
Pilih pakaian fabrik kapas dan longgar
Elak pengambilan makanan tinggi choline (bawang putih, daging, rempah, kafein dan kekacang)
Berhenti merokok.


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Baubadanbusuk/Article/index


Cadangan Supplement:



Jom cergas sepanjang hari dengan Alfalfa

Hai.... bertemu lagi kita... kali ni saya nak share pulak supplement yang mebolehkan saya cergas sepanjang hari, dan kekal yakin tanpa bau yang kurang menyenangkan. Walaubagaimanapun ianya dengan bantuan Allah juga kan...

Hmmm... memperkenalkan Alfalfa Complex..
Dah tentu bahan utama kandungan Alfalfa ini daripada tanaman Alfalfa itu sendiri (Medicago sativa). Ia ditanam secara organic di California yang bebas dari pestisid, herbasid, dan menggunakan bahan kompos atau Baja bebas kimia.




Kalau uols nak tahu Alfalfa turut dikenali sebagai Raja Tumbuhan tau..
Mengikut kajian tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam Tanah untuk menyerap pelbaga nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun yg matang juga kaya dengan klorofil. Daun2 ini kemudiannya dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Daun2 yang telah dikeringkan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Kesemua proses ini dikawal dengan sangat teliti dan turut diawasi dengan kawalan Shaklee yang sangat ketat .
Hmmm.. satu tablet kalau uols nak tahu mengandungi 300mg alfalfa...
Amacam? Bagus tak Alfalfa ni?  

Setelah dua bulan mengambil Alfalfa saya sungguh bersyukur kerana  balik dari kerja saya masih kekal cergas dan langsung tiada bau badan yang mengganggu konsentrasi segala aktiviti harian saya.

KENAPA ALFALFA BAGUS?


Mencuci hati, darah dan usus ~ Alfalfa adalah sangat beralkali yang boleh membantu memulihkan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon darah dan mencantikkan kulit dan otot.
Melawan alahan ~ Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitive, kurap, bau badan dan penyakit ulat air dengan berkesan.

Ia juga baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut ~ memperbaiki masalah saluran peghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulcer gastrik, hepatitis dan sembelit.

Menyingkirkan lemak dan kolestrol~ kajian klinikal telah membuktikan bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Kalau uols nak tahu alfalfa mengandungi sapojin yang berfungsi sebagai span yang boleh bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.

Melegakan keletihan ~ membantu kita kekal bertenaga supaya cergas sepanjang hari.



Membantu mencegah Atritis dan melegakan kesakitan.


Sekarang kita sudah faham bukan, kenapa badan berbau tengit? 
Ini kerana proses pencernaan badan kita melalui proses yang tidak sempurna. 
Oleh sebab itu dengan menjadikan alfalfa sebagai supplemen yang wajib bagi diri kita, akan membolehkan sistem pencernaan badan kita berjalan dengan lancar dan sempurna. 
Ini disebabkan jika merujuk kepada fungsi Alfalfa sebagaimana yang dinyatakan di atas, Alfalfa boleh bertindak mencuci hati, darah dan usus kerana alkali yang tekandung di dalamnya. 
Fungsi terbaik Alkali ini adalah ia boleh menghilangkan toksin dari badan serta membersihkan hati.


TAPI...kena ingat!!!
  • Alfalfa tidak sesuai untuk orang yang sedang bertarung dengan kanser
  • Juga tidak sesuai utk pesakit Auto Immune Diseases seperti SLE.
  • Juga tidak sesuai untuk individu yang baru menjalani pemindahan organ terutama hati.
  • Tidak sesuai juga untuk pesakit Diabetes kerana boleh mengurangkan kandungan gula dalam darah (mungkin boleh pengsan)
  • Tidak sesuai juga untuk pesaki jantung kerana ia boleh memekatkan darah
Maknanya.. Alfalfa ini hanya bermanfaat pada segelintir orang sahaja..


Uols nak cuba???

Jom PM/WhatsApp/SMS laju-laju 
Nurul 'Ain bt Abdul Rahim
No hp: 012-3530038
Email: hanavitstore@gmail.com

No comments:

Post a Comment